Hedgehog, (Scientific name: Erinaceus europaeus) Native, wild European hedgehog in Autumn. Facing left leaving hedgehog house, preparing for hibernation. Head raised. Close up. Horizontal, landscape. Space for copy.

Egels hebben in de winter een plek nodig waar ze kunnen overwinteren. Het is tegenwoordig voor egels ontzettend lastig om in het natuur een plek te vinden waar dit mogelijk is. Dat heeft ermee te maken dat er nog maar weinig natuur is en ook veel egels dood worden gereden. Dit is dan ook precies een van de redenen waarom er steeds meer mensen zijn die ervoor kiezen om een egelhuisje aan te schaffen. Zo’n huisje biedt een egel bescherming en zorgt ervoor dat een egel altijd een plekje heeft om te overwinteren. 

Nestplaats voor egels

Wat veel mensen niet weten, is dat een egelhuisje ook gebruikt kan worden als nestplaats voor de egels. Egels kunnen het huisje bevallen en gaat dan opzoek naar een partner. Het kan dan enkele maanden duren voordat de eerste jongen geboren worden. Houd er wel rekening mee dat een zo’n huisje goed verstopt moet zitten voordat egels daar definitief gaan wonen en ook gaan paren. Het is daarom belangrijk om het huisje op een verstopte plek te plaatsen waar ook veel groen aanwezig is. 

Waar kan je een huisje aanschaffen?

Wanneer je een huisje wilt aanschaffen, dan is dat zeker een verstandige keuze. Je brengt meer leven in je tuin en ook help je de egels die het moeilijk heeft. Het is nu belangrijk om te weten waar je een huisje het beste kan aanschaffen. De meeste mensen kiezen ervoor om dit te doen bij een Nederlandse webwinkel. Dat heeft ermee te maken dat er maar weinig tuincentrums zijn die dit verkopen. Daarnaast is het bestellen via het internet erg makkelijk, want je ontvangt je bestelling vaak al binnen enkele werkdagen.

Bekijk de website van Vogelhuisjes.nl voor meer informatie over egels en hun nestplaatsen.